Oblíbené články

Mohou děti užívat bylinné kapky (tinktury) s obsahem alkoholu?


Často kladená otázka. Mohou děti užívat bylinné kapky (tinktury) s obsahem alkoholu?

Odpověď v Evropské unii je jednoduchá:
Nemohou, protože v tinkturách je alkohol a ten je dětem zakázaný.
O tématu nelze ani diskutovat, hrozí velká pokuta a tak každý výrobce i prodejce napíše k bylinné tinktuře "nevhodné pro děti", tím je chráněný před úředníky a v rodičích vzbudí pochybnosti, zda bylinkové kapky jejich dítěti neublíží.

Já nebydlím v EU a tak si mohu dovolit napsat jak to opravdu je:

Obsah alkoholu bývá v tinkturách většinou mezi 30 a 50 objemovými procenty. Tinktury se dávkují po kapkách a tak ve 20 kapkách 40% tinktury dostaneme do těla 0,4 gramu čistého alkoholu. To je dávka tak malá, že ji bez problémů snesou i děti od cca 8 měsíců kdy už mají v játrech vytvořené  enzymy pro odbourávání alkoholu z organizmu. Organismus toto nepatrné množství alkoholu odbourá za několik minut.

Kojencům do 8 měsíců bylinné tinktury s obsahem alkoholu v žádném případě nepodáváme, nemají vytvořené příslušné jaterní enzymy. 
Dětem do 3 let je podáváme pouze v případě, že neexistuje bezalkoholová alternativa, například AF tinktury od Salvia Paradise  

Jak dětem dávkovat bylinné tinktury (kapky)?

  • děti od 3 let (pokud není na etiketě podávání dětem výslovně zakázáno a je tam uvedeno jen "nevhodné pro děti" ) 3x denně podáváme do vody či čaje tolik kapek, kolik je jim let (tedy například u osmiletého dítěte 3x denně 8 kapek) 
  •  u dětí je možné kapky nakapat do čaje či vody o teplotě maximálně 45° C, dojde k odparu části lihu, vyšší teploty mohou rozkládat některé termolabilní účinné látky
  • přípravky doporučujeme podávat minimálně 15 minut před jídlem, ale je lepší užít kapky po jídle než dávku vynechat

Pro srovnání množství alkoholu obsaženého v tinktuře používají známí čeští bylinkáři tato srovnání:
  • Ing. Pavel Kadaňka z firmy Bylinné kapky s.r.o. uvádí, že 20 kapek 40% tinktury obsahuje cca 0,4 g alkoholu což je množství, které si lidské tělo samo vyrobí z jednoho krajíce snědeného suchého chleba.
  • Bylinkový doktor MUDr. Zbyněk Mlčoch uvádí, že 20 kapek 40% tinktury obsahuje cca 0,2 g alkoholu a srovnává to s několika dalšími potravinami:

Překvapilo mne, že jeden uvádí ve 20 kapkách 40% tinktury 0,4 % alkoholu a druhý 0,2 % alkoholu. Přepočítal jsem si to a pravdu má pan inženýr. Asi se na technických školách matematika vyučovala lépe než na lékařských fakultách.



Okomentovat

Novější Starší