Oblíbené články

Jak se pozná cirhóza?


 


Upřímně řečeno, cirhóza se pozná těžko, její příznaky jsou různorodé a většinou vás ani nenapadne, že by vaše potíže mohly mít něco společného s játry, zvlášť když vaše spotřeba alkoholu je podobná jako u lidí v okolí, nepřipadáte si, že pijete moc. Ale problém je v tom, že dávka alkoholu, která stačí k poškození jater je individuální, někomu stačí dvě piva denně, jinému neublíží ani piv deset.

 Anebo můžete mít játra oslabená po lécích, třeba chemoterapii (můj případ) či nadměrném užívání léků podobných paralenu. Taková játra jsou k cirhotickým změnám náchylnější.

Já osobně jsem se o tom, že mám cirhózu jater dozvěděl teprve, když jsem začal krvácet z jícnových varixů a málem jsem vykrvácel.
Jak jsem psal v úvodu, příznaky cirhózy se dají snadno zaměnit s něčím jiným a já tady budu popisovat jen ty, které jsem měl já a nevěnoval jim dostatečnou pozornost:

Noční probouzení a nemožnost usnout.
Prostě si jdete lehnout, normálně usnete a okolo druhé hodiny ranní se probudíte a nemůžete spát, nic vás nebolí jen nemůžete usnout, převalujete se na posteli a kolem pátá ráno usnete. Ze začátku je to jen po tučnějším jídle nebo větším množství alkoholu, později už každou noc. U mně to bylo v době kdy jsem měl problémy v podnikání a tak jsem si myslel, že nemůžu spát kvůli stresu.

Celodenní únava Celý den jste unavení, říkáte si, že je to z nedostatku nočního spánku a nevěnujete tomu pozornost.

Ranní bolest hlavy a nutkání na zvracení.
Nutkání na zvracení. Chce se vám po ránu zvracet, ale samovolně to nejde. Strčíte si prst do krku a po vyzvracení malého množství žlutozelené tekutiny se vám uleví hlava přestane bolet.

Postupná ztráta ochlupení.  (u mužů)
Ta ztráta ochlupení je pozvolná, nenápadná a dlouhodobá, takže si ji po dlouhou dobu nevšimnete, souvisí to se s úbytkem testosteronu při jaterních chorobách. U mne nakonec došlo i k vypadání řas a obočí, zůstala mně tu a tam kraťoučká řasa, obočí zmizelo úplně, to už ale bylo v době, kdy jsem o cirhoze věděl a tak mne to nepřekvapilo. Ochlupení mně začalo růst asi po třičtvrtě roce, řasy ještě později, ale vyrostly hodně rychle a dlouhé, jednoho dne jsem zjistil, že při mrkání se mně řasy otírají z vnitřní strany o brýlová skla.

Se snižováním testosteronu souvisí také zvětšování prsou u mužů a ztráta libida. Obojí také trvalo hodně dlouho než se to vrátilo do normálu, prsa se mně vrátila na normální mužskou velikost asi po roce a půl a chuť na sex se začala postupně pomalu zvyšovat taky po roce, ale musel jsem tomu hodně pomáhat bylinkami.

Špatná srážlivost krve. Když jsem se při holení řízl žiletkou, nebylo možno tohle drobné krvácení zastavit, trvalo to půl hodiny i více. V současné době když se říznu přestane ranka krvácet do pěti minut.

Cirhóza má ještě další příznaky, jsou popsány v odborné literatuře a u mne se neprojevili, takže o nich nebudu psát, namátkou se jedná o prosakování tekutiny do břišní dutiny a zvětšování břicha, problémy s pamětí a další.

Takže rada na závěr, pokud máte sebemenší podezření na jaterní problémy, běžte hned k lékaři a nechte si udělat jaterní testy, z těch se jaterní problémy snadno poznají.

Okomentovat

Novější Starší