Trending

Domácí přírodní repelent proti hmyzu - pro kojence, děti i dospělé




S pouhými několika ingrediencemi si můžete snadno vyrobit svůj vlastní přírodní repelent proti hmyzu, proti komárům a klíšťatům. Chraňte kojence, děti i dospělé organicky a efektivně. Nemusíte být ani na  dovolené, aby vám potěšení z léta kazili komáři, klíšťata a další hmyz.
Nejkrásnější odpoledne v parku, na zahradě nebo na terase pro mě ztrácí své kouzlo, pokud musím neustále odhánět hmyz  kolem sebe a děti.
Vím, že jsou v obchodech prostředky proti otravnému hmyzu. Ale produkty jako Off! nebo Biolit  jsou nejen drahé, ale také tak nepříjemně voní, že je opravdu chci použít jen v případě nouze.
Ve FAJN Bylinách koupíte přírodní repelenty od českých výrobců Nobilis Tilia a Green Idea (známější pod značkou Topvet) nebo si můžete podle našeho návodu vyrobit vlastní přírodní repelent. 


Repelent od Nobilis Tilia



Jak si vyrobit svůj vlastní přírodní repelent proti hmyzu 


Naštěstí je velmi snadné vytvořit si vlastní Off! náhradu - ale s úplně přírodními přísadami.
Tajemství je v éterických olejích, jejichž vůně je obecně vnímána jako příjemná.
Je to určitě desetkrát příjemnější pro můj nos než jeho komerční protějšek!

Hmyzu a dokonce i klíšťatům naopak připadá řada těchto olejů extrémně odpudivá, což z nich dělá skvělou přírodní alternativu k Off !.
Vybrala jsem směs olejů, které jsou v kombinaci nejen účinné proti komárům a muškám, ale také udržují klíšťata na uzdě.
Esenciální oleje se však nerozpouštějí ve vodě. Proto je ředíme přirozeně uklidňující květovou vodou (hydrolátem) ve spojení s lžičkou lihu nebo vodky pro lepší promíchání. 

Květovou vodu můžete použít jakoukoliv, já používám růžovou květovou vodu, která jemně voní. Jen malé upozornění pro ty kdo nemají s hydroláty zkušenost, levandulová květová voda nevoní po levanduli, její vůně připomíná zmoklé seno)
 

Sprej proti hmyzu pro dospělé 

Vzhledem k tomu, že éterické oleje obsahují aktivní rostlinné látky ve vysoce koncentrované formě, je při jejich použití třeba vzít v úvahu řadu věcí.
Například většina nemůže být vůbec použita u kojenců mladších šesti měsíců a může být použita pouze ředěné pro starší děti a dospělé.
Nejúčinnějším olejem proti komárům je Eukalyptus citronovonný. Kromě toho levandule, máta peprná, rozmarýn a čajovníkový olej posilují účinek proti mouchám, komárům. Nejúčinnější proti klíšťatům je pelargónový olej. 

U dospělých a dětí od 10 let nejlépe funguje následující recept:
60 ml  hydrolátu (květové vody) 
éterický olej z citronového eukalyptu - 10 kapek
tymiánový éterický olej - 10 kapek
éterický olej z levandule - 10 kapek 
éterický olej z čajovníku (tea tree) - 10 kapek 
geraniový éterický olej (pelargonie) - 10 kapek (není nutný pokud klíšťata nejsou hlavním problémem) 
1 lžička (5 ml) vodky nebo lihu 
60 ml -  převařené vody nebo destilované vody

Poznámka pro těhotné: Esenciální oleje by se měly během těhotenství používat opatrně. Existují některé, které lze použít jako přírodní lék, ale mělo by to být provedeno pouze po konzultaci s porodní asistentkou nebo lékařem. Když kojíte, měli byste vynechat mátový éterický olej. 

Repelenty Green Idea (Topvet)



 




Přírodní repelent proti komárům pro děti 

S polovičním množstvím éterických olejů se z výše uvedené  směsi stává domácí sprej proti hmyzu pro děti od 6 let. Tj. použijte od každého éterického oleje jen 5 kapek.
 
Smíchejte všechny přísady v pořadí, v jakém byly uvedeny, a naplňte je do jedné nebo více lahví s rozprašovačem, nejlépe z tmavého skla.
Chcete-li repelent použít, jednoduše ho nastříkejte na všechny exponované oblasti pokožky a rovnoměrně rozetřete rukama. Nestříkejte do očí. Před použití dobře protřepejte.

Pro děti od 3 let můžete tento recept použít nahrazením tymiánu rozmarýnem. Je o něco méně účinný proti komárům, ale tymián není pro menší děti vhodný.

Přírodní sprej proti komárům pro kojence a batolata

Naštěstí existuje také verze pro ochranu proti komárům, kterou lze použít pro děti od 6 měsíců ve vhodném ředění. Bohužel nebude účinná proti klíšťatům.
S citronelou a levandulovým olejem můžete snadno vyrobit organický sprej proti hmyzu pro malé děti a kojence od 6 měsíců.
60 ml nebo  květové vody, nejlépe růžové
1 lžička vodky nebo lihu 
60 ml  převařené vody nebo destilované vody 

Smíchejte všechny uvedené ingredience a naplňte do jedné nebo více lahví s rozprašovačem, nejlépe z tmavého skla. V případě potřeby nastříkejte na exponovanou pokožku a jemně rovnoměrně rozetřete. . Před použití dobře protřepejte. 
U kojenců se doporučuje aplikovat repelent proti komárům spíše na oděv než na pokožku a samozřejmě nikdy nestříkat na obličej. 

 

Okomentovat

Novější Starší